Usein kuulokojeissa esiintyvät ongelmat voi ratkaista itse kotona. Tässä artikkelissa käymme läpi tavallisimmat tilanteet, joissa kuulokoje temppuilee – ja mitä voit niille tehdä itse ennen kuin otat yhteyttä asiantuntijaan.
Onko kuulokojeen kanssa ongelmia?
Pienikin häiriö kuulokojeessa vaikuttaa kuulemiseen ja voi heikentää vuorovaikutusta, olitpa sitten kotona, kokouksessa tai ystävien kanssa. Onneksi monet kuulokojeen toimintaa haittaavat häiriöt ovat korjattavissa. Usein kojetta ei edes tarvitse viedä huoltoon.
Artikkelissa kerromme, miten voit tunnistaa yleisimmät kuulokojeen toimintahäiriöt ja mitä niiden ratkaisemiseksi voi tehdä itse.
1. Tarkista paristot tai lataus
Yllättävän moni kuulokojeen toimintahäiriö liittyy pariston tyhjentymiseen tai siihen, että akku on unohdettu ladata. Jos kuulokoje toimii katkonaisesti tai ei ollenkaan, aloita tästä:
-
Paristokäyttöinen koje: Vaihda paristot uusiin. Muista varmistaa, että paristossa olevat mahdolliset tarrat ovat poistettu. Anna pariston ilmaantua pöydällä muutama minuutti, ennen kuin asetat uuden pariston koneeseen. Virta kytkeytyy takaisin päälle, kun suljet paristoluukun.
-
Ladattava kuulokoje: Aseta koje lataukseen ja tarkista latauksen merkkivalojen syttyminen. Merkkivalon syttymisen jälkeen anna kojeen latautua rauhassa.
2. Tarkista vahasuoja
Vahasuoja estää korvavahan pääsyn kuulokojeen ääniosaan. Ajan kanssa se voi tukkeutua, jolloin ääni voi vaimeta tai kadota kokonaan. Vahasuoja on helppo vaihtaa itse ja se kannattaa tehdä säännöllisesti. Etenkin kesän ja lämpöisten kelien aikaan saattaa vahasuojaa joutua vaihtamaan tiheämmin.
3. Tarkista väliletku ja korvakappale
Väliletku yhdistää kuulokojeen ja yksilöllisen korvakappaleen.
-
Letku usein kovettuu ajan, lian, valon ja kosteuden vaikutuksesta.
-
Kovettunut letku aiheuttaa äänien kaikumista sekä huonontaa kuulokojeen äänenlaatua.
-
Jos letkun vaihdon unohtaa liian kauaksi aikaa, se voi irrota kuulokojeen koukusta. Tällöin kuulokoje voi tippua ja kadota.
Audionomit sekä kuulokojevalmistajien huolto-ohjeet (esim. Phonak, Oticon, Widex) suosittelevat väliletkun vaihtamista 1–2 kuukauden välein. Päivittäisessä käytössä väliletku altistuu hielle sekä lämpömuutoksille, jolloin letku myös voi kovettua nopeammin. Onko letku jo kellastunut ja kovettunut kiinni, etkä uskalla vaihtaa sitä itse? Kysy apua kuulokojeen myyneeltä toimijalta.
4. Tarkista onko kuulokoje kostunut
Kuulokojeet kestävät pientä kosteutta, mutta esimerkiksi hikoilu, puhdistuksesta jäänyt kosteus tai sade voi heikentää laitteen toimintaa. Tarvittaessa voit käyttää kuivatusrasiaa tai kuivainta. Jos kuulokoje on kostunut hikoilun vuoksi, avaa paristoluukku täysin auki ja anna kojeen kuivua pöydälle.
Eikö kotikonstit auttaneet?
Jos kokeilit yllä olevia keinoja eikä koje vieläkään toimi kunnolla, kojeen käyttöikä on voinut tulla tiensä päähän. Useimpien kojeiden käyttöikä on noin 5 vuotta, jonka jälkeen laitteen tekniikka ja akun kapasiteetti alkavat hiipumaan.
Onko aika miettiä kuulokojeen hankkimista tai uusimista?
Kuulokojeen valintaan vaikuttaa yksilölliset tarpeet. Suosittelemmekin keskustelemaan tarpeistasi sekä eri kojemerkeistä audionomin kanssa. Voit myös tutustua Phonak Audéo Infinio kuulokojeiden ominaisuuksiin artikkelistamme, tai tule käymään toimipisteessämme.