Miksi kuulontutkimukseen kannattaa tulla? Mitä lisälaitteita kuulokojeiden kanssa voi käyttää? Miten kuulonaleneman kanssa voi pärjätä arjessa? Vastasimme näihin sekä moniin muihin kysymyksiin Kuulopäivillä.
Olemme järjestäneet alkuvuoden aikana Kuulopäiviä Helsingissä, Vantaalla, Porvoossa, Tampereella ja Jyväskylässä. Tapahtumat ovat tuoneet yhteen kuulon hyvinvoinnista kiinnostuneita asiakkaita sekä myös asiantuntijoita. Kuulopäivien tavoitteena on madaltaa kynnystä hakeutua kuulontutkimukseen ja tarjota tietoa siitä, miten kuulon heikkenemiseen voi saada apua.
Kuulonalenema kehittyy usein huomaamatta, ja moni oppii sopeutumaan sen tuomiin haasteisiin tiedostamattaan. Moni kuulovaikeuksista tai kuulon alenemasta kärsivä henkilö siirtää tutkimuksiin hakeutumista useilla vuosilla. Tapahtumassa on korostui tarve yksilölliseen neuvontaan ja suuri osa keskusteluista liittyi kuulokojeen arkiseen käyttöön. Erityisesti kuulokojeiden toiminta, huolto ja lisälaitteet herättivät kysymyksiä.
Kuulopäiviä vietettiin useilla paikkakunnilla
Kuulopäivät houkutteli kuuloterveydestä sekä kuulokojeista kiinnostuneita henkilöitä mukaan tapahtumaan.
Kuulokojetta hankittaessa, ei välttämättä huomata kuulokojeiden lisälaitteiden olevan merkkikohtaisia. Esimerkiksi Phonak ja Oticon tarjoavat omiin kojeisiinsa sopivia lisämikrofoneja, kaukosäätimiä ja suoratoistolaitteita. Oikean lisälaitteen valinta riippuu kuitenkin käyttäjän tarpeista. Lisälaitteella voidaan helpottaa arkea, esimerkiksi parantamalla tv-äänen kuuluvuutta tai tekemällä puheesta selkeämpää meluisissa ympäristöissä.
Myös vahasuojien merkitys herätti Kuulopäivillä kysymyksiä. Useat kävijät pohtivat, miksi vahasuojia tarvitaan ja milloin ne kannattaa vaihtaa. Vahasuojan tehtävänä on estää korvavahan ja lian pääsy kuulokojeen kuulokkeeseen, jotta kuulokojeen äänenlaatu säilyy kirkkaana. Korvavaha on yleisin kuulolaitteen ongelmien aiheuttaja, koska tukkeutunut vahasuoja vaikuttaa äänenvoimakkuuteen ja äänenlaatuun.
Tampereen Kuulopäivien vierailijoita sekä luento.
Kuulon heikkenemisen tiedostaminen kestää edelleenkin liian kauan – eri tutkimukset väittävät siihen menevän keskimäärin seitsemän vuotta. Myös sukupuolten välillä on eroa: naiset hankkivat kuulolaitteen keskimäärin seitsemän vuotta aiemmin kuin miehet. Tämä tarkoittaa, että nainen saattaa olla hankkimassa jo toista kuulolaitettaan, kun mies vasta harkitsee ensimmäisen laitteen hankintaa.
Tutkimusten mukaan vain yksi viidestä henkilöstä, joka hyötyisi kuulokojeen käytöstä, käyttää kojetta. On tärkeää tiedostaa, että kuulokojeet eivät kuitenkaan palauta menetettyä kuuloa, mutta ne vahvistavat ääntä ja helpottavat kommunikointia. Kojeet ovat suunniteltu mukautumaan erilaisiin äänimaailmoihin ja tilanteisiin. Tarkoitus onkin auttaa käyttäjää tunnistamaan sekä ymmärtämään puhetta paremmin. Yksi tärkeimmistä asioista on käydä lävitse asiakkaan kanssa kuulokojeen hankintaa liittyvät vaihtoehdot. Kuulolaitteen voi hankkia esimerkiksi osamaksulla tai hankinnassa voidaan hyödyntää kunnallisia palveluja.
Voit lukea lisää Kuulokojeen hankinnasta tämän linkin takaa. Vilkaise samalla Oticonin verkossa olevan kuulotestin täältä. Muistathan kuitenkin, että verkkotesti on viitteellinen, eikä vastaa audionomin tekemää kuulotutkimusta.
Löydät meidät myös Facebookista
Ota meidät seurantaan Metassa (entinen Facebook). Löydät meidät kirjoittamalla Metan hakukenttään yrityksemme nimen, tai painamalla tätä linkkiä.